De uitgerekende datum is gepasseerd

Strippen, wat houdt het in?

De uitgerekende datum is gepasseerd en je bent nog niet bevallen. In de periode van 37 tot 42 weken kan de bevalling beginnen. Bij 42 weken noemen we dat serotien en dan neemt de gynaecoloog de controles over. Je bevalt dan bij de gynaecoloog en dus in het ziekenhuis. We kunnen serotiniteit niet altijd voorkomen, maar soms kunnen we de natuur proberen te helpen door te strippen en daarmee misschien de bevalling op gang te brengen. Het strippen is een keuze. Je bepaalt zelf of je wel of niet gestript wilt worden.

Sam-281-web

In de periode van 37 tot 42 weken kan de bevalling beginnen

Wat is strippen?
Strippen is het loswoelen van de vliezen tijdens een inwendig onderzoek. Hierbij voelen we naar de baarmoedermond (cervix) om te kijken of deze al zacht en/of ‘verstreken’ is en of er al ontsluiting is. Als die er is, dan kunnen we bij de vliezen komen en strippen. Dit houdt in dat we met ronddraaiende bewegingen de vliezen losmaken van het onderste deel van de baarmoederwand (dit zit normaal tegen elkaar aan). Als er geen ontsluiting is, kunnen we niet bij de vliezen, maar wel masseren we dan de baarmoedermond. Bij het strippen komen er hormonen (prostaglandines) vrij. Deze zijn betrokken bij het rijpen van de baarmoedermond en bij het op gang komen van de bevalling.

Effect van strippen
Uit onderzoek is gebleken dat strippen vanaf 41 weken bewezen zinvol is om de bevalling op gang te brengen. Binnen 24 uur na het strippen kan er een effect merkbaar zijn. Dit kan zijn:

  • Echte weeën
  • Eerst wat menstruatie achtige krampen
  • Meer harde buiken
  • Voorweeën

Bij ongeveer een derde van de zwangeren die gestript zijn, komt de bevalling op gang. Een derde krijgt veel voorweeën en/of harde buiken, zonder dat de bevalling doorzet. Bij het overige deel van de vrouwen gebeurt er helemaal niks.

Doet het pijn?
Of het strippen pijnlijk is, hangt af van een aantal factoren. Is de baarmoedermond nog ver naar achter gelegen of al wat naar voren gekomen? Is de baarmoedermond goed toegankelijk of maar net aan? Elke vrouw heeft ook een andere gevoeligheid van de vagina. Het grootste deel van de vrouwen geeft aan het strippen gevoelig te vinden, maar niet echt pijnlijk. Altijd geldt: doet het je teveel pijn, dan stoppen we het strippen!

Zijn er risico’s?
Er zijn geen risico’s verbonden aan strippen. Door het strippen kun je wat helderrood bloed verliezen omdat de baarmoedermond tijdens de zwangerschap extra doorbloed is. Een beetje bloedverlies kan geen kwaad, maar het is vaak wel handig om een inlegkruisje of maandverband in te doen. Als er sprake is van ruim helderrood bloedverlies (zoals bij een menstruatie, of meer dan een vol maandverband per uur), dan moet je contact met ons opnemen.

Praktisch
Voor het strippen komen we in de meeste gevallen bij je thuis. Voordat je gestript gaat worden, hebben we op die ochtend even telefonisch contact om te overleggen hoe laat we bij je langskomen. Als de strippoging aanslaat rekenen we erop dat je binnen afzienbare tijd gaat bevallen. Als er dan al een bevalling gaande is, stellen we de strippoging liever even uit tot het wat rustiger is, zodat we goed de tijd voor je bevalling kunnen nemen. Tijdens dit bezoek maken we ook een afspraak voor een volgende controle en een eventuele nieuwe strippoging.