Bij je eerste bevalling kun je vanaf ongeveer zesendertig weken zwangerschap regelmatig voorweeën voelen. Bij een volgende bevalling, bijvoorbeeld van je tweede, kun je de voorweeën al vanaf ongeveer tweeëndertig weken voelen.
Dit zijn harde buiken -soms pijnlijk- die met een zekere regelmaat komen, maar vrij kort van duur zijn. Het kan wel een paar uur aanhouden. Vooral ’s nachts, wanneer de hormoonspiegel hoger is. Hierdoor krijg je geen ontsluiting, maar de baarmoedermond wordt wel langzaam maar zeker klaargemaakt voor de bevalling. Voorweeën kunnen overgaan in ontsluitingsweëen. Echter zij kunnen ook weer wegtrekken (dagen tot weken) voordat de bevalling daadwerkelijk begint. Ook kun je de slijmprop verliezen. Dit kan in één keer gebeuren, of in kleine beetjes. Er kan een beetje bloed bij zitten. Dit is een normaal verschijnsel. Het verliezen van de slijmprop zegt niets over het startmoment van de bevalling.

Het kan prettig zijn om een warme douche of bad te nemen. Voorweeën zakken vaak weer af door de ontspanning en de warmte.