Een kinderwens? 

Wij helpen je graag verder

Gezond zwanger zijn begint al voordat je zwanger bent. Het krijgen van een kindje is vaak een bewuste keuze. Als jij en je partner advies willen hebben over hoe je zo gezond mogelijk aan een zwangerschap kan beginnen, kunnen jullie bij ons terecht voor een kinderwens consult. De ontwikkeling van de baby is namelijk het grootst in de eerste weken van de zwangerschap, nog vóór je eerste bezoek aan de verloskundige. In de fase voor de zwangerschap, de kinderwens fase, kun je ook al veel doen om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Tijdens het consult bespreken we algemene onderwerpen zoals voedingsadviezen, het slikken van foliumzuur, welke factoren van invloed kunnen zijn op de vruchtbaarheid, wat wel en niet te doen tijdens de zwangerschap. We bespreken ook al adviezen tijdens de zwangerschap, omdat je immers al twee weken zwanger bent als je een positieve zwangerschapstest hebt. Verder bespreken we ook onderwerpen die specifiek op jullie situatie van toepassing zijn: bijvoorbeeld erfelijke aandoeningen binnen jullie families en het aanpassen van eventueel medicijngebruik. Verder zullen we tijdens dit consult ook een aantal onderzoeken doen, zoals het meten van je bloeddruk.

In voorbereiding op het consult zullen we je vragen om een vragenlijst in te vullen op zwangerwijzer.nl, zodat wij ons kunnen voorbereiden op het gesprek. Als je zelf informatie wilt lezen dan kan je ook terecht op strakszwangerworden.nl of in de brochure “Een goede start begint voor de zwangerschap”.

Algemene informatie en advies over kinderwens

Duur van de kinderwens

Tijdens het kinderwensspreekuur wordt ook besproken hoe lang je kinderwens al bestaat. De meeste stellen zijn binnen een jaar zwanger, zo’n 80-90%. Soms duurt het langer voordat je zwanger bent. In een aantal gevallen kan het voorkomen dat we je doorverwijzen naar de huisarts of gynaecoloog voor verder onderzoek.

Foliumzuur

Als je voor je zwangerschap foliumzuur slikt, verklein je de kans op een kind met een open ruggetje. Het advies is om al vier weken voordat je zwanger wilt worden te beginnen met foliumzuur (dagelijks één tabletje van 0,4-0,5 mg). Ga hiermee door tot je tien weken zwanger bent. Foliumzuur kun je zonder recept bij een drogist of apotheek kopen.

Medicijnen

Medicijnen kunnen invloed hebben op je vruchtbaarheid en op de gezondheid van je toekomstige kindje. Ook bij je partner kan medicatiegebruik invloed hebben op de vruchtbaarheid. Ook de medicijnen die bij de drogist verkrijgbaar zijn. Overleg daarom eerst met ons, de huisarts of de specialist of de medicijnen veilig te gebruiken zijn in de zwangerschap. Gebruik je medicijnen omdat je een langdurige ziekte hebt? Dan is het soms nodig om de medicatie voor de zwangerschap aan te passen.

Werk

Je werk kan invloed hebben op je vruchtbaarheid en de gezondheid van uw toekomstige kindje. In sommige gevallen geldt dit ook voor je partner.
Bijvoorbeeld:

  • Als je in contact kunt komen met schadelijke stoffen, zoals oplosmiddelen, bestrijdingsmiddelen, narcosegassen, medicijnen tegen kanker, zware metalen of andere chemische middelen.
  • Als je blootgesteld wordt aan straling.
  • Als je werk doet waarbij je een (virus)infectie kunt oplopen.

Indien je denkt dat je te maken hebt met bovenstaande omstandigheden, bespreek dan de invloed van het werk op je vruchtbaarheid met een bedrijfsarts. Misschien moet je extra beschermd worden. Indien je het lastig vindt om dit met de bedrijfsarts of je werkgever te bespreken, overleg dan met ons of je huisarts. Meer lezen kan in de brochure Kinderen krijgen? Denk na over de risico’s op uw werk.

Stoppen met roken, alcohol en drugs

Roken, alcohol en drugs kunnen een nadelige invloed hebben op je vruchtbaarheid, de zwangerschap en de gezondheid van je toekomstige kindje. Dat geldt ook voor meeroken. Dus als je de rook van iemand anders inademt. Roken, alcohol en drugs kunnen ook de vruchtbaarheid van je partner beïnvloeden. Tips en adviezen over stoppen met roken kan je vinden in deze brochure.

Voedingsadviezen

Als je zwanger wilt worden (én als je zwanger bent), is het extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten.

  • Eet liever geen zachte kaas die gemaakt is van rauwe melk.
  • Eet geen voorverpakte rauwe vis.
  • Zorg dat vlees, vis en schaaldieren helemaal gaar zijn als je ze eet.
  • Was groente en fruit goed en bewaar rauwe producten afgedekt in de koelkast.
  • Zorg ook dat je niet teveel vitamine A binnenkrijgt. Dit zit bijvoorbeeld in lever of leverproducten.

Gezond gewicht

Als je een gezond gewicht hebt, is dat beter voor je vruchtbaarheid, de zwangerschap en de gezondheid van je kindje. Over- en ondergewicht zijn niet gezond. Wil je afvallen? Doe dat dan ruim voor je zwangerschap. Dat is beter dan vlak voor of tijdens de zwangerschap. Voor adviezen kun je contact opnemen met je huisarts of de diëtist.
Verder is het is goed om elke dag dertig minuten te bewegen. Dit helpt om fit en gezond te blijven. Met bewegen bedoelen we niet alleen sport. Ook wandelen, een stukje fietsen of stofzuigen tellen mee.

Let op infecties

Infecties kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Hieronder staan tips om infecties te voorkomen:

  • Verschoon de kattenbak liever niet zelf.
  • Draag handschoenen bij het tuinieren.
  • Ga na of je ingeënt bent tegen (kinder)ziekten, zoals rodehond. Is dat niet zo? Regel dan via de huisarts dat je ingeënt wordt.
  • Ga je op reis en heb je daarvoor inentingen nodig? Regel die dan voordat je zwanger wordt.
  • Als je twijfelt of je een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) zou kunnen hebben, laat je dan voor de zwangerschap onderzoeken bij je huisarts. Soa’s zijn vaak goed te behandelen.

Lees meer in de brochure Voorkom infecties, uitgerekend nu”.

Erfelijkheid

Van elke honderd kinderen worden er gemiddeld twee tot drie geboren met een aangeboren ziekte. Je kindje kan meer kans hebben op een aangeboren ziekte in de volgende gevallen:

  • Als er in de familie van jou of je partner een erfelijke of aangeboren ziekte voorkomt.
  • Als jullie familie van elkaar zijn, bijvoorbeeld neef en nicht.
  • Als de ouders of voorouders uit een gebied komen waar erfelijke bloedarmoede vaker voorkomt. Dat zijn Afrika, landen rond de Middellandse Zee (zoals Marokko, Turkije), het Midden Oosten, Verre Oosten (Azië), Suriname, de Antillen en het Caribische gebied.

Als dit voor jullie geldt, kan je advies inwinnen bij ons of bij de huisarts. Als er kans is op een erfelijke ziekte, kun je vaak al vóór de zwangerschap onderzoek laten doen. Je hebt dan meer tijd en meer mogelijkheden om keuzes te maken dan tijdens de zwangerschap.