Hoewel de meeste vrouwen hun hoofd niet hebben staan naar anticonceptie na de bevalling, is het toch een onderwerp waar tijdig over nagedacht moet worden. Vooral als je flesvoeding geeft kun je al heel snel na de bevalling weer vruchtbaar zijn. Gemiddeld heeft een vrouw die flesvoeding geeft, 6 weken na de bevalling haar eerste menstruatie alweer. Aangezien je twee weken voor je menstruatie je eisprong hebt, en dus vruchtbaar bent, is het zinvol om je goed voor te laten lichten over de diverse vormen van anticonceptie die mogelijk of wenselijk zijn.

Ook vrouwen die borstvoeding geven moeten goed weten wanneer ze weer vruchtbaar kunnen zijn. Bij volledige borstvoeding kan het maanden duren voordat je weer ongesteld wordt, maar dat is niet bij iedere vrouw zo. Er zijn voldoende vrouwen die volledige borstvoeding gaven en toch na 3 maanden alweer ongesteld werden. Je weet dus nooit precies wanneer je weer vruchtbaar bent en het is dus zaak je hier goed op voor te bereiden, wil je niet onverwacht weer heel snel zwanger raken.
Als je borstvoeding geeft wordt de anticonceptie met twee hormonen afgeraden, zoals de combinatiepil. Een goed alternatief in combinatie met borstvoeding zijn de minipil (Cerazette), spiraal of condoom.

Wil je weten welke vorm van anticonceptie voor jou het meest geschikt is? Ga naar anticonceptie.nl/na-de-bevalling en doe de test.

Wij bespreken dit onderwerp ook met je in de kraamtijd en op de nacontrole.