Iedere pasgeboren baby krijgt een hielprik en ook een gehoortest. Dat gebeurt in de eerste week na de geboorte. Een medewerker van het screenteam komt bij jullie thuis om de hielprik en de gehoortest te verrichten.

Hielprik
Er wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van je pasgeboren kindje. Als je kindje in het ziekenhuis ligt, wordt de hielprik daar uitgevoerd. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. Tijdige opsporing en behandeling van deze ziektes voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jullie kindje. De meeste ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.

Gehoortest
De gehoortest is een snelle en pijnloze test waarbij er gemeten wordt of er mogelijk problemen zijn met het gehoor van je kindje. De screener doet een zacht dopje in het oor van je kindje. Het dopje is verbonden met een meetapparaat. Dit apparaat meet het gehoor. De test duurt enkele minuten en doet geen pijn. Je kindje merkt er nauwelijks iets van en slaapt meestal rustig door. Soms is het resultaat niet helemaal duidelijk en moet de test op een later tijdstip nogmaals herhaald worden. Bijvoorbeeld door teveel oorsmeer in de gehoorgang.

AfbeeldingLees hier meer uitgebreide informatie over de hielprik en gehoortest. Deze folder delen wij ook uit in de zwangerschap.