Dit moet gedurende het kraambed geregeld worden

Regelzaken

Aangifte van de geboorte

Het is van belang om jullie kind binnen drie dagen na de geboorte aan te geven. Is dit niet mogelijk door het weekend of een feestdag? Dan wordt de termijn voor de aangifte verlengd zodat er ten minste twee werkdagen overblijven om geboorteaangifte te doen. De aangifte moet plaatsvinden in de gemeente waar je kind is geboren en kan alleen gedaan worden door iemand die bij de bevalling aanwezig is geweest. Daarom is de vader vaak de aangewezen persoon voor deze taak. Bij aangifte moet je je identiteitspapieren meenemen en eventueel het trouwboekje of een bewijs van ‘erkenning’. Aan aangifte van geboorte zijn geen kosten verbonden. Je hoeft je kind niet mee te nemen als je aangifte doet.

In ziekenhuis Tjongerschans is een geboorteloket aanwezig. Als je in het ziekenhuis bevallen bent kun je daar op maandag, woensdag en vrijdag van 09.30 tot 11.30 uur de geboorte van jullie kind aangeven.

Vitamine K druppels

Vitamine K is een vitamine die zorgt voor de bloedstolling. Deze vitamine wordt gemaakt in de darmen, maar bij een pasgeborene moeten deze nog rijpen. Alle pasgeborenen krijgen een aantal uur na de bevalling vitamine K voor een week. Dit hebben wij bij ons en is ook in het ziekenhuis aanwezig.

Ook daarna heeft de baby nog extra vitamine K nodig. Als je borstvoeding geeft dan moet je vitamine K druppels in huis halen en deze dagelijks vanaf de achtste dag aan de baby geven totdat hij of zij drie maanden oud is en het zelf kan aanmaken. Bij flesvoeding hoef je de baby geen extra vitamine K te geven omdat dit aan de flesvoeding is toegevoegd.

Ziektekostenverzekering

Jullie baby moet verzekerd worden voor ziektekosten. Neem na de geboorte contact op met je verzekeraar. Dit moet binnen drie maanden na de geboorte.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de botopbouw. Mensen maken het aan onder invloed van zonlicht. In Nederland komen kinderen niet voldoende met zon in aanraking om genoeg vitamine D aan te maken. Alle kinderen moeten vanaf de achtste dag tot vier jarige leeftijd vitamine D slikken. Dit geldt ook voor kinderen die flesvoeding krijgen.