Hoe je gaat reageren op de geboorte van je kindje kun je van tevoren niet helemaal inschatten. De één zit meteen op een roze wolk terwijl de ander eerder een donkere wolk ervaart. Het is heel normaal als je niet meteen overloopt van geluk en moederliefde. Wij staan er altijd voor open om dit met je te bespreken als je hier behoefte aan hebt. Als kersverse moeder moet je herstellen van de bevalling. Jij/Jullie moet(en) leren hoe je de baby moet voeden. Het kan een vermoeiende periode zijn met gebroken nachten. Gelukkig is de kraamverzorgster er om jullie door deze week heen te loodsen.

Hieronder volgen een aantal tips voor de eerste week:

Naweeën:
De eerste dagen kun je last hebben van naweeën. Het kan soms helpen om hiervoor wat paracetamol in te nemen. Ook Arnica (homeopatisch middel) zou kunnen helpen bij naweeën.

Bloedverlies:
De eerste dagen kun je behoorlijk wat bloed verliezen. Hierbij kun je ook stolsels verliezen, soms zelfs zo groot als je vuist. Dit is allemaal normaal, het komt door de wond in je baarmoeder op de plaats waar de placenta heeft gezeten. Als je zoveel gaat vloeien dat het lijkt alsof de kraan openstaat, of als er meer dan 2 kraamverbanden in een uur doorweekt zijn is het teveel en moet je contact met ons opnemen via het 06-nummer.

Bekkenbodem/hechtingen:
Je kunt de eerste dagen last hebben van je bekkenbodem. Vooral als je een scheurtje of knip hebt gekregen bij de bevalling. Het kan helpen om de wond te koelen met ijscompressen. Deze kun je maken door (doorgeknipte) maandverbandjes nat te maken en daarna in te vriezen. Tegen het zwellen kun je Arnica D6 innemen, dit is verkrijgbaar bij de apotheek. Na een paar dagen kunnen de hechtingen een trekkerig gevoel geven.

Rust:
Het is heel belangrijk om voldoende rust te nemen! Hierdoor verloopt je herstel veel sneller en voel je je vaak ook veel beter. Het is slim om op de geboortekaartjes rusttijden te laten noteren, zodat ook voor eventueel bezoek duidelijk is dat ze op bepaalde tijden niet moeten langskomen of bellen.

Kraamverzorgster:
Een kraamverzorgster in huis is (een beetje) een inbreuk op je privacy. De één vind het heerlijk dat ze er is, de ander heeft er grote moeite mee. Als je het moeilijk vind om dingen uit handen te geven, bedenk dan dat ze er maar een weekje is, daarna moet je alles weer gewoon zelf doen, en probeer er een beetje van te genieten.