Het idee dat je over een aantal maanden vader wordt, kan je best een beetje angstig maken. Zelfs als jullie volledig bewust voor een kind hebben gekozen. Nu het ineens een vaststaand feit is geworden en het moment waarop de baby wordt geboren dichterbij komt, wordt het ineens wel heel echt. Hoe moet je omgaan met de wisselende stemmingen van je vrouw? En hoe zit het met seks? Kan dit geen kwaad voor de baby?

Tips voor (aanstaande) vaders

 • Door de razende hormonen zijn veel vrouwen emotioneler dan anders. Boos worden om niets, huilen om niets. Probeer als partner geduld op te brengen, het valt te wijten aan de hormonen.
 • We houden ook spreekuur buiten kantoortijden zodat jullie samen kunnen komen naar de controles.
 • Probeer, ondanks alle drukte en hectiek rondom de baby, ook tijd voor elkaar vrij te blijven maken.
 • Je kindje zal het prettig vinden als jij je handen op de buik van je partner legt. De kans is dan groot dat je kindje naar je hand toekomt en ertegen schopt, tenzij hij of zij lekker een dutje aan het doen is.
 • Bijna elke vrouw is in de eerste 3 maanden misselijk. Je kunt de last wat verlichten door haar ’s ochtends te verwennen met beschuitjes of crackers en een kopje thee.
 • Geen zin in die enorme stapel boeken die geschreven zijn voor de vrouw? Er zijn ook heel leuke boeken speciaal voor de aanstaande papa te koop.
  * Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! Kluun
  * Vaders Van Nu. M. Buikema
  * Vader worden voor Dummies.Sharon Perkins
  * Maar je krijgt er wel heel veel voor terug. Bastiaan Ragas
  * Papa is heel even aan de telefoon. Bastiaan Ragas
 • Probeer elkaar te blijven verrassen. Regel spontaan eens een oppas om er samen op uit te trekken. Je kindje is immers het meest gebaat bij een vrolijke papa en mama.
 • Als jullie kindje is geboren is het tijd om kennis te maken met papa. Het prettigst voor je kindje is direct huid op huid contact. Lekker onder de dekens en geniet van die momenten samen.
 • Je moet je kindje binnen 3 dagen aangeven bij de burgerlijke stand. In deze drie dagen mogen maximaal 2 werkdagen zitten. De geboortedag telt niet mee. De aangifte moet worden gedaan in de plaats waar jullie kindje is geboren.
 • Wanneer je partner borstvoeding geeft, kan zij ook een keertje afkolven zodat jij je kindje ook kan voeden.
 • Ook op internet is er heel veel informatie voor en over de (aanstaande) vader te vinden. Het is altijd leuk een stukje herkenbaarheid te vinden.
 • Vaders kunnen geen borstvoeding geven, maar er blijven tal van dingen die ze wél samen met hun kindje kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een babymassage. Het levert een intiem moment op tussen vader en kind, het is goed voor de hechting tussen hen beiden én het werkt ontspannend voor je kindje!
 • Als vader speel jij ook een belangrijke rol tijdens de kraamweek. Bewaak de rust van je gezin. Probeer per dag niet meer dan 2 bezoekjes te plannen.
 • Het belangrijke middagdutje van 12.00 tot 15.00 uur is in deze periode erg belangrijk voor moeder en kind. Vergeet ook je eigen rust niet. Duik ook lekker in bed. De kraamverzorgende zal voor jullie kindje zorgen.

Als man heb je recht op kort verlof om bij de bevalling te zijn en aangifte te doen bij de Burgerlijke Stand. Daarnaast heb je na de bevalling recht op twee werkdagen kraamverlof. Als jullie kind thuis wordt geboren, moet je het kraamverlof in de eerste vier weken na de geboorte opnemen. Wordt je kind in het ziekenhuis geboren, dan neem je het verlof op in de vier weken na thuiskomst van je baby uit het ziekenhuis.