In de zwangerschap kun je verschillende echo’s laten maken. Verloskundige echo’s (oftewel 1e lijns echo’s), 20-weken echo's, medische echo's (oftewel 2e lijns echo's) en pretecho’s.

Verloskundige echo
Verloskundige echo’s worden gemaakt in onze eigen praktijk. Deze echo’s kunnen om verschillende redenen gemaakt worden. Als eerste het vaststellen van een intacte zwangerschap en het uitsluiten van een tweeling-zwangerschap. Ook stellen we met de echo de uitgerekende datum vast rond de 10e week van de zwangerschap. Dit noemen we de termijnecho.

Bovenstaande echo’s worden bij iedere zwangere standaard gemaakt. In het algemeen kunnen er bij deze echo’s nog geen afwijkingen aan het kindje worden waargenomen. Wanneer we wel afwijkingen waarnemen, zullen we jullie hierover informeren.
In eerste instantie worden de echo’s uitwendig (via de buik) gemaakt. Je hebt hiervoor een gevulde blaas nodig. Wanneer je minder dan 9 weken zwanger bent, of wanneer je blaas niet vol genoeg is, kan het beter zijn om een vaginale echo te maken. Dat levert dan een beter beeld op. Dit onderzoek is niet pijnlijk.

Verder worden er in onze praktijk echo’s gemaakt bij bloedverlies vroeg in de zwangerschap. Elke zwangere krijgt bij ons een liggingsecho bij ongeveer 36 weken zwangerschap om te bevestigen dat het hoofdje van de baby beneden in het bekken ligt.

We hebben een eigen echoapparaat waarmee we de verloskundige echo's zelf bij jullie zullen maken.

20-weken echo
De screeningsecho (of SEO/ 20-weken echo) is een van de methoden van prenatale screening, waarbij specifiek naar afwijkingen bij het kindje wordt gekeken. Alle zwangeren hebben recht op deze echo, maar je kunt er ook voor kiezen om deze echo niet te laten maken.

Wij vinden dat deze echo gemaakt moet worden door een gespecialiseerde echoscopist. Daarom laten wij deze echo maken door Anneke Schmidt in Joure. Zij is zeer ervaren en neemt voldoende tijd om deze echo nauwkeurig te maken. Dat vinden wij erg belangrijk, omdat hierdoor de meeste afwijkingen worden opgespoord en/of uitgesloten. Bij het intakegesprek zullen wij je meer uitleg geven over de voordelen en beperkingen van deze echo. Daarnaast verwijzen we je voor meer informatie deze folder


Medische echo
Een medische echo krijg je op indicatie. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld wanneer wij vinden dat je kindje te snel of te langzaam groeit of wanneer je bloedverlies hebt later in de zwangerschap. Voor deze echo heb je een verwijzing van ons nodig. Wij zullen je dan verwijzen voor een afspraak bij een van de gynaecologen in het ziekenhuis.

Pretecho
Dit is een niet medisch geïndiceerde echo en is er niet op gericht om afwijkingen op te sporen. Er zal dus nooit een uitspraak worden gedaan over de gezondheid van het kind. Wel zou het kunnen voorkomen dat er een afwijking wordt gezien die niet verwacht was. Het vaststellen van het geslacht is vaak mogelijk maar geeft nooit absolute zekerheid.