verloskundigenpraktijk-de-vlinder-lage-resolutie(C)www.guidohibma.nl-147

Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk

Een vertrouwd en belangrijk gevoel

Leven voelen

Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. Dit wordt ‘leven voelen’ genoemd. De bewegingen van de baby kunnen te maken hebben met de conditie van de baby op dat moment. Het is belangrijk dat je de bewegingen van je baby voelt zoals jij dat gewend bent.

Wat moet je doen als je baby anders, minder of niet beweegt?

Tot 24 weken
Niet alle vrouwen voelen al dagelijks leven in hun buik. Heb je na 24 weken de baby nog niet gevoeld? Neem dan contact met ons op. Als je merkt dat je je zorgen maakt dat je de baby nog niet hebt gevoeld, dan kunnen we altijd een extra controle inplannen tijdens het spreekuur om naar het hartje van de baby te luisteren.

Van 24 tot 28 weken
In deze periode is het patroon van de bewegingen van je baby par dag nog erg verschillend. Twijfel je of je de baby wel voldoende voelt, neem dan contact met ons op en dan overleggen we of een extra controle nodig is.

Vanaf 28 weken
Nu moet je de baby elke dag regelmatig kunnen voelen. Als je baby minder beweegt dan normaal, meen dan de tijd om beweging in je buik te voelen. Als je op je linkerzij ligt, voel je je baby vaak het best. Ga twee uur op je linkerzij liggen en evalueer of je de baby voldoende hebt gevoeld. In deze twee uur moet je minstens tien bewegingen hebben gevoeld. Voel je de baby minder vaak of ben je ongerust, neem dan meteen contact met ons op. Wacht hiermee niet tot de volgende dag!