DeVlinder-8636

Het ontwerp van het geboortekaartje kun je alvast uitzoeken

Tijdens en na je zwangerschap…

Dit moet je regelen

Tijdens je zwangerschap zijn er een aantal dingen die geregeld moeten worden, denk aan kraamzorg en eventuele erkenning. Maar bijvoorbeeld ook aan geboortekaartjes en spullen voor de babykamer of een kraampakket.

Ook ter voorbereiding van je bevalling zijn er zaken die geregeld moeten worden. Die vind je hier »

Hieronder vind je een overzicht van de voornaamste dingen waar je zoal aan moet denken.

Wat je zoal moet regelen

Kraamzorg

Hoewel je pas tijdens en of na de bevalling een kraamverzorgster nodig hebt, is het belangrijk dat je je in de zwangerschap al aanmeldt bij een kraamzorgorganisatie. Zodra je je uitgerekende datum zeker weet kun je je aanmelden. Het is belangrijk dit voor de 16de week van de zwangerschap te doen.

Tijdens een thuisbevalling en tijdens je kraamtijd is begeleiding van een kraamverzorgster erg belangrijk. De kraamverzorgster assisteert bij een thuisbevalling en wordt, als het zover is, door ons gebeld. Zij neemt in de eerste week na de bevalling de zorg op zich voor moeder en kind.
Wij werken nauw samen met de kraamverzorgster. Zij zal, naast ons, hét aanspreekpunt zijn bij vragen in je kraamtijd. Tegenwoordig krijg je een aantal zorguren die je zelf mag verdelen over acht dagen. In deze regio zijn er meerdere kraamzorg organisaties waaruit je kunt kiezen. Maak zelf je keuze en meld je telefonisch of online aan. Hieronder kun je doorklikken naar de websites van alle kraamzorg organisaties.
KraamZus

088-4100700

Isis-kraamzorg

0513-727042

088-7788500

MoniqueBoerKraamzorg-FC-1021

0527-291637

Groene-kruis

050-3666427

Kraamteam FRL

06-46470257

Erkenning

Erkenning moet je al tijdens je zwangerschap regelen. Het is verstandig dit vóór de 24e zwangerschapsweek gedaan te hebben. Er zijn een aantal zaken belangrijk om te weten:
Een man die niet getrouwd is met de moeder van het kind, kan toch officieel het vaderschap van het kind op zich nemen. Dit wordt het ‘erkennen van het kind’ genoemd. Ook een duomoeder kan een kind erkennen.

Door de erkenning krijgt een kind dat buiten het huwelijk wordt geboren een wettelijke vader of een duo moeder. De man of vrouw die het kind erkent, gaat familierechtelijke betrekkingen aan met het kind. Hij/zij krijgt onder andere een onderhoudsplicht en een erfrechtelijke band. Erkenning regel je bij de burgerlijke stand. Hiervoor moet je samen naar het gemeentehuis. Neem wel je legitimatiebewijs mee en ga samen naar het gemeentehuis.

Als een vrouw en een man getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben en een kind krijgen, is de erkenning automatisch geregeld. De echtgenoot van de moeder wordt door de wet beschouwd als de vader. Door het huwelijk ontstaan tussen de echtgenoten en het kind alle familierechtelijke banden.

Als twee vrouwen samen een kind krijgen dan is het afhankelijk van de situatie hoe erkenning en gezag geregeld moet worden. Op de website van de Rijksoverheid kun je hier meer over lezen.

Wat is het verschil tussen erkenning en gezag?
Door erkenning wordt de man de wettelijke vader, maar hij is dan nog geen wettelijk vertegenwoordiger. Hiervoor moet de man het gezag hebben over het kind. Met het gezag kan de vader rechtshandelingen verrichten namens het kind, bijvoorbeeld het zetten van een handtekening of het voeren van een gerechtelijke procedure. Om het ouderlijk gezag over het kind te krijgen, kan de vader samen met de moeder een verzoek indienen bij de griffie van de rechtbank.

Op het moment dat je je kind erkent, kun je de achternaam van je kind kiezen. Als ouders kies je welke achternaam jullie eerste kind krijgt; die van de moeder of die van de vader. Je kunt slechts één keer naamskeuze doen. De naamskeuze voor het eerste kind geldt voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders in het gezin.

Kraampakket

Het kraampakket kun aanvragen via je zorgverzekeraar of indien je hiervoor niet verzekerd bent kun je dit zelf aanschaffen. Let er bij de inhoud op dat er minimaal 8 kraammatrassen/celstof onderleggers in zitten en 5-10 grote gazen (10×10). Daarnaast moet er een pak inlegverbanden, een navelklem/cordring en een flesje alcohol aanwezig zijn.

Het is ook aan te bevelen om voor je kraamweek voldoende paracetamol en ibuprofen in huis te hebben. Ook is lanolinezalf of kokosolie extra vergine aan te bevelen als je borstvoeding gaat geven. Voor je kindje heb je in ieder geval vitamine D nodig. Vitamine K hangt af van het advies van ons. Dit advies krijg je tijdens de kraamweek.

  • Uw lijst
  • komt
  • hier!