Het is even na middernacht als ik wakker schrik van de rinkelende diensttelefoon. Het is cliënt A. Nadat we kort gelachen hebben om de slaperige toestand waarin ik de telefoon opnam, blijkt dat bij haar de bevalling begonnen is. We spreken af dat ik binnen een half uur bij haar thuis zal zijn. Snel uit bed, kleren aan, tandenpoetsen en op naar een mooie bevalling! Nadat ik bij huisnummer 5 op de voordeur geklopt heb, doet de aanstaande heit breed lachend de voordeur open; het is zo ver!! Na een korte blik op cliënt A., zie ik dat ze het pittig heeft. Knallers van weeën volgen elkaar op. Snel voer ik een aantal controles uit, waarna we samen besluiten richting het ziekenhuis te vertrekken voor een poliklinische bevalling. Terwijl ik cliënt A. in de kleren help, pakt de aanstaande heit de tassen. Als we de voordeur achter ons dichttrekken, zien we vier huizen verderop een badkamerlicht branden. Op huisnummer 1 blijkt cliënt B. te wonen, ook zij is hoogzwanger van haar tweede kindje. Zodra we voorbij de woning rijden blijkt dat niet alleen het badkamerlicht brandt… Het gehele huis ziet er gezellig verlicht uit. Ik bedenk mezelf dat er weleens meer aan de hand kon zijn dan alleen een nachtelijk toiletbezoek.

Eenmaal aangekomen op verloskamer 4 installeer ik mijn spullen terwijl ik vanuit de douche de aanstaande mem wee na wee hoor wegzuchten. Heit loopt heen en weer om zijn vrouw te voorzien van washandjes, water en bemoedigende woorden. Nog geen uur nadat cliënt A. belde, rinkelt opnieuw mijn diensttelefoon.

Lachend kijkt de aanstaande heit mij aan; zou het de buurvrouw van huisnummer 1 zijn!? En wel ja, opgetogen vertelt cliënt B. dat bij haar de bevalling begonnen is. We spreken af bij de ingang van het ziekenhuis. Nadat we elkaar begroet hebben, polst de aanstaande heit opgewekt naar mijn bezigheden deze nacht. Wat blijkt; hij heeft mij samen met cliënt A. zien wegrijden. “Het werkt, de ananas smoothie” roept cliënt B. vol enthousiasme vanuit haar rolstoel. Ik kijk haar vragend aan. Wat blijkt; de beide dames hebben eerder die dag samen een ananas smoothie gedronken in de hoop dat daarmee de bevalling zou beginnen. We concluderen dat de ananas goed zijn werk heeft gedaan! Als cliënt B. en haar partner geïnstalleerd zijn op verloskamer 1, besluit ik weer een kijkje te gaan nemen op verloskamer 4.

Cliënt A. lijkt beginnende persdrang te hebben volgens de kraamverzorgster. Nog snel een aantal controles uitvoeren op verloskamer 1 en dan starten met persen op verloskamer 4. Lachend om de situatie, ren ik samen met mijn doptone heen & weer tussen beide verloskamers.

Om 04:24 uur wordt op verloskamer 4 een gezonde jongen door heit op de borst van mem gelegd. Wat een ontroerend moment! Ook cliënt A., die nu weer tijd heeft voor andere zaken dan weeën opvangen alleen, grapt over de ananas smoothie. Samen lachen we om de situatie. Tijd om bij te komen en te genieten voor dit gezin. Ik besluit polshoogte te nemen op verloskamer 1. Cliënt B. vangt keurig en beheerst flinke weeën op. Na het breken van de vliezen volgt een flinke plons vruchtwater. De kraamverzorgster, staande in de linie, duikt snel aan de kant. Al vlot ontstaat persdrang. Om 05:57 uur wordt ook op verloskamer 1 een prachtige jongen geboren. “Hielke en Sietse Klinkhamer zijn geboren” grap ik bij beide gezinnen.

Na de nodige controles en beschuit met blauwe muisjes, rijd ik voldaan terug naar huis. Douchen, ontbijten en bezoekjes brengen aan alle kraamvrouwen. Onderweg overdenk ik mijn dienst. Wat een bijzondere nacht was dit… Als dit geen feestdag wordt in Skoatterwald!

De Vlinder, Nynke Deen