Beschrijf vooral wat écht belangrijk voor je is

Jouw geboortewensen

In je geboortewensen beschrijf je je wensen rondom de bevalling. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt, wat je ideeën en je wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt. Tegelijkertijd is het een manier om met je partner te bespreken wat je verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Door een geboorteplan blijf je betrokken bij alles wat tijdens de bevalling gebeurt en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Tips bij het schrijven

Probeer zo veel mogelijk informatie te verzamelen voordat je gaat schrijven. Dan weet je beter wat er gaat gebeuren en wat er mogelijk is. Een geboorteplan is bedoeld als een manier om de bevalling te bespreken met de mensen die je (gaan) begeleiden. Houd er bij het schrijven van het geboorteplan rekening mee dat zij het in korte tijd moeten kunnen lezen en begrijpen. Hier is een format beschikbaar die we gebruiken in samenwerking met het ziekenhuis Tjongerschans.

Daarom

  • Houd het simpel (maximaal één A4). Vermeld in korte zinnen wat je wensen zijn.
  • Beschrijf vooral wat écht belangrijk voor je is.

Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al je wensen uitgevoerd worden. De plaats of manier van bevallen kunnen bijvoorbeeld noodgedwongen veranderen. Soms zijn er ingrepen nodig en soms moet je kind op de kinderafdeling worden opgenomen. Je kunt in het geboorteplan schrijven wat je in zulke situaties belangrijk vindt.