Tijdens je zwangerschap kun je verschillende klachten krijgen. En aangezien geen enkele vrouw hetzelfde is zal de één meer klachten hebben dan de ander. Hieronder vind je een overzicht van veel voorkomende klachten en tips.
De meeste klachten zijn normaal. Vaak is er wel wat aan doen. Voor alle klachten geldt: als je het niet vertrouwt of je maakt je ongerust raadpleeg ons dan.
Aambeien
De aderen rond de anus verslappen onder invloed van het hormoon progesteron. Bovendien wordt de druk van de baarmoeder en het kindje op het onderlichaam groot. Tijdens het krijgen van ontlasting kunnen de aderen uitstulpen en aambeien vormen. Aambeien kunnen ook inwendig voorkomen. Het ontstaan van aambeien kun je niet altijd voorkomen, maar met de volgende leefregels maak je de kans op aambeien wel kleiner:
- Houd de ontlasting zacht door het eten van vezelrijke voeding (zie obstipatie) en het drinken van veel water.
- Stel toiletbezoek niet te lang uit wanneer je drang voelt om te gaan.
- Zorg voor voldoende beweging.
- Gebruik een aambeienzalf die geschikt is voor zwangeren, zoals het homeopathische middel Curanol (zalf en tabletten). De zalf en tabletten zijn zonder recept te verkrijgen via de apotheek Schoterpoort en apotheek Haskerbrug in Heerenveen. Daarnaast is het ook in de losse verkoop verkrijgbaar bij de betere drogisterijen.
Afscheiding
Tijdens de zwangerschap produceren klieren in de baarmoeder en schede meer vocht en slijm dan gewoonlijk. Dat is functioneel: schadelijke ziektekiemen kunnen zo minder makkelijk binnendringen. De afscheiding is niet te verminderen.
Tips:
- Wassen van de vagina alleen met water en geen zeep gebruiken.
- Draag alleen katoenen slips en gebruik geen inlegkruisjes.
Bij jeuk, pijn bij het vrijen en/of een branderig gevoel, kan er sprake zijn van een schimmelinfectie en is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Meld dit dan ook even aan ons tijdens het spreekuur.
Bandenpijn
Een veel voorkomende zwangerschapsklacht is bandenpijn. Dit is een trekkende, soms stekende pijn in de liesstreek. Het is een vervelende, maar geen schadelijke pijn. De baarmoeder hangt in het bekken aan banden die er gewoonlijk voor zorgen dat de baarmoeder op zijn plaats blijft zitten. Door de groei van de baarmoeder komt er spanning op die banden en dit kan erg pijnlijk zijn. Soms is de pijn hinderlijk bijvoorbeeld als je gaat lopen of als je uit een zittende houding omhoog komt. Door even rustig te gaan zitten of liggen zul je merken dat de pijn weer verdwijnt.
Bekkenklachten
Door de groei van je baarmoeder verandert je houding. Je buikspieren functioneren steeds minder waardoor alle benodigde kracht uit je rug komt. Dit veroorzaakt vaak lage rugklachten.
Let op je houding met bukken en tillen. Onder invloed van hormonen verweekt het kraakbeen in je bekken en kun je bekkenklachten krijgen. We verwijzen je zo nodig naar een gespecialiseerde fysiotherapeut of caesartherapeut.
Blaasontsteking
In de zwangerschap heb je meer kans op een blaasontsteking. Dit komt doordat de urineleider verwijd is en er verminderde samentrekkingen van de blaas plaatsvinden onder invloed van de zwangerschapshormonen. In de zwangerschap zijn de klachten van een blaasontsteking niet altijd duidelijk. Vaak hebben zwangeren last van loze aandrang en pijn in de onderbuik. Ben je zwanger en/of vatbaar voor blaasontsteking let dan op:
- Veel drinken, zodat alles goed doorspoelt (twee tot drie liter is genoeg).
- Drink met veel vitamine C.
- Goed uitplassen en rechtop zitten tijdens het plassen.
- Tijdens het plassen niet stoppen, om bijvoorbeeld je bekkenbodemspieren te trainen.
Een blaasontsteking is door de huisarts makkelijk vast te stellen. Neem daarom bij bovenstaande klachten even contact met ons op en indien nodig zullen wij je voor urineonderzoek naar de huisarts verwijzen. Zo nodig word je behandelt met antibiotica.
Jeuk
De oorzaak van zwangerschapsjeuk is de verhoging van de concentratie galzure zouten in het bloed die niet goed kunnen worden afgevoerd. Soms ontstaat jeuk alleen op de buik door het oprekken van de huid.
Tips:
- Een lauwe douche nemen.
- Luchtige kleding van natuurlijke materialen dragen.
- Mentholpoeder op de jeukende plekken doen.
- Gebruik zo min mogelijk zeep en vermijd geparfumeerde bodylotion.
Neem bij ernstige jeuk, jeuk in de handpalmen en/of voetzolen of uitslag contact met ons op.
Maagzuur
Door de invloed van het hormoon progesteron verslapt de ingangsklep van de maag. Daardoor kan het zijn dat er maagzuur omhoogkomt en je (gevoelige) slokdarm in gaat. Dit zorgt voor een branderig gevoel en soms zelfs voor misselijkheid.
Tips:
- Eet kleine maaltijden.
- Geef je maag zoveel mogelijk ruimte door rechtop te zitten.
- Eet rustig en kauw goed.
- Blijf na het eten een half uurtje rustig zitten.
- Eet geen (te) gekruid voedsel.
- Drink geen koffie of frisdranken met koolzuur.
- Soms helpt een slokje melk of lepel vla tegen het branderige gevoel.
- Eet niet te veel, te vet, te warm of te koud.
- Zet eventueel het hoofdeinde van het bed iets hoger of leg een kussen onder je matras.
Mocht dit niet voldoende helpen kan je bij de apotheek een drankje tegen maagzuur halen bijvoorbeeld Antagel, Gastilox of Regla-pH. Ook mag je Rennie’s gebruiken. Neem bij het niet afnemen van de klachten en/of pijn in de maagstreek contact op met ons.
Misselijkheid
De eerste vier maanden van de zwangerschap maakt de placenta het hormoon hCG aan. Hiervan kunnen zwangere vrouwen misselijk worden. Vaak alleen ’s ochtends, soms de hele dag door. Na vier maanden verdwijnt het hCG uit je lichaam en zal de misselijkheid meestal afnemen.
Tips:
- Voor het opstaan wat eten en drinken.
- Kleine maaltijden verspreid over de dag eten.
- Regelmatig eten en drinken zodat je geen lege maag hebt.
- Voldoende rust nemen.
- Soms helpt het innemen van gembercapsules.
Als je blijft overgeven en het drinken ook niet meer lukt of extreem afvalt neem dan contact met ons op.
Obstipatie
Obstipatie (verstopping van de darm) wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron. De darmen worden slapper en gaan trager werken. Daardoor blijft ontlasting langer in de darmen aanwezig en onderweg wordt er vocht aan onttrokken. Vandaar dat je bij verstopping hardere ontlasting hebt.
Tips:
- Veel water drinken.
- Vezelrijke voeding eten, zoals rauwkost, fruit, volkorenbrood en peulvruchten.
- Bewegen stimuleert de darmen; wandelen, zwemmen en fietsen zijn perfect.
- Werkt dit niet voldoende mag je ook Roosvicee-laxo proberen en/of Nutricia Stimulance.
Blijft het een probleem, overleg dan met ons wat te doen.
Opgezette voeten / enkels / handen
Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap is heel normaal. Gemiddeld is dat ongeveer twee tot drie liter. Vooral in de laatste maand is dit te merken aan bijvoorbeeld opgezwollen handen, voeten en een boller gezicht. Soms ontstaan hierdoor tintelende of gevoelloze vingers. Je kunt dit niet helemaal voorkomen.
Tips:
- Blijf voldoende bewegen.
- Niet te lang in dezelfde houding staan of zitten.
- Warmte vermijden.
- Goed blijven drinken, dit is juist goed omdat de afvalstoffen daardoor goed afgevoerd kunnen worden.
- Wanneer het kan de voeten omhoog leggen. Leg eventueel een kussen onder het matras aan het voeteneinde van je bed.
Als je naast het vasthouden van vocht ook nog andere klachten hebt, neem dan contact op met ons.
Slecht slapen
Slecht slapen komt veel voor in de zwangerschap. Dat heeft te maken met de groeiende baarmoeder waardoor je minder comfortabel ligt. Ook de geestelijke onrust die de aanstaande bevalling en moederschap teweeg kunnen brengen, zorgen voor verminderde nachtrust. Doordat je ’s nachts extra opgeslagen vocht deels uit plast, zal je vaker wakker zijn.
Tips:
- Drink ’s avonds geen koffie en/ of thee.
- Neem een warm bad/douche.
- Warme melk.
- Probeer ontspannen te gaan slapen.
- Slaap uit als het kan.
- Doe een middagdutje als het kan.
Mocht je ’s nachts wakker worden, probeer dan weer te gaan slapen. Lukt dit niet maak er geen punt van en zoek afleiding.
Spataderen
Onder invloed van het hormoon progesteron verslappen de aderen in je benen. Bovendien moet het bloed uit de benen langs de vergrote baarmoeder worden teruggepompt naar het hart en dat gaat moeizaam. Daardoor ontstaat een verhoogde druk in de onderste aderen. Spataderen kunnen ook voorkomen in de schaamlippen.
Tips:
- Geen strakke broeken of panty’s dragen.
- Niet te lang in één houding zitten of staan.
- De benen omhoog houden.
- De benen afdouchen met koud water.
- Geen hoge hakken dragen.
Als je veel last hebt van spataderen overleg dan met ons en eventueel kunnen we in overleg met de huisarts steunkousen regelen. Meestal verdwijnen spataderen na de zwangerschap.
Urineverlies
Door de groei van het kindje en de baarmoeder en het verslappen van de bekkenbodemspieren neemt de belasting van de bekkenbodem in korte tijd toe. In rust hebben de meeste vrouwen geen last van urineverlies. Maar wanneer je gaat bewegen en de buikdruk toeneemt, kunnen er problemen ontstaan, bijv. bij hoesten, niezen, lachen, bukken en lichamelijk werk. Tijdens deze activiteiten zullen de bekkenbodemspieren dus actief aangespannen moeten worden.
Ook is het goed om je bekkenbodemspieren te trainen in de zwangerschap en vooral ook daarna. Meestal verdwijnen de klachten dan vanzelf enkele maanden na de bevalling. Zo niet, overleg dan even met je huisarts of met ons. Als je meer wilt lezen kan je terecht op de website van de Tjongerschans of het UMC.
Vaak plassen
Door verhoogde druk van je baarmoeder op je blaas, meer vocht in je lichaam en door verslapping van je urinebuis door de hormonen, moet je tijdens je zwangerschap vaak naar het toilet.
Tips:
- Ga niet minder drinken, maar blijf juist goed opletten dat je genoeg drinkt. Je moet ook de afvalstoffen van je kindje verwerken dus je eigen nieren zullen harder moeten werken.
- Zorg ervoor dat je goed uitplast.
Vermoeidheid
Er groeit een kindje in je buik. Je lichaam verandert voortdurend. De stijging van het hormoon progesteron zorgt voor een slaperig en vermoeid gevoel. Deze veranderingen kosten veel energie. De meeste zwangeren hebben er vooral de eerste drie maanden en de laatste weken van de zwangerschap last van.
Tips:
- Neem voldoende rust.
- Zorg ook voor voldoende buitenlucht en beweging.