De eerste 10 dagen na de bevalling

De kraamtijd

Hoe je gaat reageren op de geboorte van je kindje kun je van tevoren niet helemaal inschatten. De één zit meteen op een roze wolk terwijl de ander eerder een donkere wolk ervaart. Het is heel normaal als je niet meteen overloopt van geluk en moederliefde. Wij staan er altijd voor open om dit met je te bespreken als je hier behoefte aan hebt. Als kersverse moeder moet je herstellen van de bevalling. Jij/Jullie moet(en) leren hoe je de baby moet voeden. Het kan een vermoeiende periode zijn met gebroken nachten. Gelukkig is de kraamverzorgster er om jullie door deze week heen te loodsen.

De eerste tien dagen na de bevalling noemen we de kraamtijd. Dit is een periode waarin jullie en de baby elkaar leren kennen en van elkaar genieten. Maar ook een periode waarin veel verandert. In deze periode komen wij regelmatig bij je langs om te zien of alles goed gaat. Om jullie en jullie kindje goed in de gaten te kunnen houden werken we in deze periode samen met een kraamverzorgster. Zij zijn onze ogen wanneer wij niet aanwezig zijn. Na de tiende dag neemt de huisarts de zorg voor jou over en de wijkverpleegkundige de zorg voor de baby. De wijkverpleegkundige komt in het kraambed al langs voor de hielprik en de gehoorscreening van de baby. Als jij en je kindje langer in het ziekenhuis moeten blijven, wordt de hielprik in het ziekenhuis afgenomen.

De kraamverzorgster zorgt in de kraamweek voor jou en je kindje. Ze doet onder andere medische controles, helpt bij de voedingen van je kindje en doet de noodzakelijke huishoudelijke taken.

De eerste week…

Naweeën

De eerste dagen kun je last hebben van naweeën. Het kan soms helpen om hiervoor wat paracetamol in te nemen. Ook Arnica (homeopatisch middel) zou kunnen helpen bij naweeën.

Bloedverlies

De eerste dagen kun je behoorlijk wat bloed verliezen. Hierbij kun je ook stolsels verliezen, soms zelfs zo groot als je vuist. Dit is allemaal normaal, het komt door de wond in je baarmoeder op de plaats waar de placenta heeft gezeten. Als je zoveel gaat vloeien dat het lijkt alsof de kraan openstaat, of als er meer dan twee kraamverbanden in een uur doorweekt zijn is het teveel en moet je contact met ons opnemen via 06-22217504.

Bekkenbodem / hechtingen

Je kunt de eerste dagen last hebben van je bekkenbodem. Vooral als je een scheurtje of knip hebt gekregen bij de bevalling. Het kan helpen om de wond te koelen met ijscompressen. Deze kun je maken door (doorgeknipte) maandverbandjes nat te maken en daarna in te vriezen. Tegen het zwellen kun je Arnica D6 innemen, dit is verkrijgbaar bij de apotheek. Na een paar dagen kunnen de hechtingen een trekkerig gevoel geven.

Rust

Het is heel belangrijk om voldoende rust te nemen! Hierdoor verloopt je herstel veel sneller en voel je je vaak ook veel beter. Het is slim om op de geboortekaartjes rusttijden te laten noteren, zodat ook voor eventueel bezoek duidelijk is dat ze op bepaalde tijden niet moeten langskomen of bellen.

Kraamverzorgster

Een kraamverzorgster in huis is (een beetje) een inbreuk op je privacy. De één vindt het heerlijk dat ze er is, de ander heeft er grote moeite mee. Als je het moeilijk vindt om dingen uit handen te geven, bedenk dan dat ze er maar een weekje is, daarna moet je alles weer gewoon zelf doen, en probeer er een beetje van te genieten.