De zorg wordt overgedragen

Het consultatiebureau

Ongeveer een week na de geboorte van jullie kindje komen wij voor het laatst langs tijdens het kraambed. Wij dragen de zorg voor de baby dan over aan het consultatiebureau. Van de kraamverzorgster krijgen ze een overdrachtsformulier met een samenvatting van de eerste week.

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ), waar het consultatiebureau onder valt, is onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen die er werken, volgen de groei en de ontwikkeling van je kind. Bij het CJG kun je terecht met al je vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien. Ook de basisvaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma krijgt je kind van de JGZ-medewerkers.

vlinderfloris-81-web

Als je baby vier weken oud is, kom je voor het eerst naar consultatiebureau

Huisbezoek

In de tweede week na de geboorte van je kindje krijg je vanuit de JGZ een telefoontje voor het maken van een afspraak voor een huisbezoek. Tijdens dit huisbezoek maak je kennis met de jeugdverpleegkundige, krijg je informatie over het CJG en de JGZ en krijg je voorlichting over de eerste tijd met je baby. De JGZ houdt een dossier bij van je kindje en uiteraard is er ruimte voor al je vragen. De verpleegkundige neemt een weegschaal mee om opnieuw het gewicht van je kindje te kunnen bepalen.

Eerste afspraak

Als je baby vier weken is, kom je voor het eerst naar consultatiebureau toe. Tijdens deze afspraak wordt je baby gewogen en gemeten, wordt er gekeken hoe het gaat met jou en je baby en kun je vragen stellen. Na elke afspraak krijg je een vervolgafspraak mee. De zorg vanuit het CJG is gratis.

Inloopspreekuur

Het consultatiebureau heeft één keer per week een inloopspreekuur. Daar kun je met je baby heengaan om hem/haar te laten wegen en om korte verzorgingsvragen te stellen. Het inloopspreekuur is iedere donderdag van 12.00 tot 13.00 uur. Er is dan een verpleegkundige aanwezig. Iedere tweede donderdag van de maand kun je tussen 12.00 en 13.00 uur binnenlopen voor een gesprek met een pedagoog. Een pedagoog kan al je vragen over opvoeding en gedrag van je kind beantwoorden.