Van 37 tot 42 weken begeleiden wij jouw bevalling

Plaats van de bevalling

Je kunt onder onze begeleiding bevallen bij een zwangerschapsduur van 37 weken tot 42 weken. Als je voor of na die tijd bevalt, gebeurt dat in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog.

Nederland is één van de weinige landen waar de thuisbevalling plaatsvindt. Veel landen kijken met bewondering naar onze verloskundige zorg. Vanwege de strenge selectie die wij toepassen tijdens de hele zwangerschap en tijdens de bevalling, is het verantwoord en veilig om thuis te bevallen. Bovendien zijn we in Nederland nooit ver van een ziekenhuis. In een thuissituatie hebben wij dezelfde mogelijkheden voor zorg als in een ziekenhuissituatie. Zo hebben wij bijvoorbeeld altijd zuurstof en medicatie bij ons, voor noodgevallen.

Je kunt het beste kiezen voor de plek die het veiligst aanvoelt

Thuis bevallen

Als je thuis bevalt, ben je in een vertrouwde omgeving. Je hebt de mogelijkheid om rond te lopen en gebruik te maken van je eigen bad en toilet. Je partner kan zijn/haar eigen gang gaan op de momenten dat je geen steun nodig hebt, waardoor hij/zij zich meer thuis voelt.

Als je kiest voor een thuisbevalling wil dat niet zeggen dat je sowieso thuis bevalt. Er kunnen tijdens je bevalling complicaties ontstaan die mogelijk risico opleveren voor jou of je kindje. Wanneer er tijdens de bevalling extra hulp nodig is, of als er complicaties optreden, roepen wij de hulp van een gynaecoloog in. De verloskundige die dienst heeft gaat mee naar het ziekenhuis en blijft bij jullie totdat jullie gewend zijn aan de nieuwe situatie. In sommige situaties zullen we blijven tot de geboorte van het kindje. Je bevalling wordt dan wel verder begeleid door de verloskundige van het ziekenhuis, of door de gynaecoloog.

Bij een thuisbevalling worden wij geassisteerd door een kraamverzorgster. Het is, indien gewenst, mogelijk om haar al vroegtijdig in te zetten om ondersteuning te bieden tijdens de ontsluiting. Wij bellen haar in overleg met jullie.

Om de veiligheid van een thuisbevalling te kunnen waarborgen hebben wij in een protocol vastgelegd dat wij alleen bevallingen doen op de begane grond tenzij er een lift aanwezig is (voor brancard toegankelijk).

Poliklinische bevalling

Als je bevalt in het ziekenhuis zonder medische indicatie, heet dit een poliklinische bevalling. Voor een poliklinische bevalling moet je soms een eigen bijdrage betalen. Dit hangt af van je zorgpolis.

Je huurt een verloskamer. Eén van ons begeleidt dan de bevalling en de kraamverzorgster assisteert. Je gaat samen met je partner naar het ziekenhuis als de bevalling goed op gang is. Meestal zijn wij hier zelf ook bij, omdat we vaak eerst nog bij je thuis langskomen om de ontsluiting te beoordelen. Bevallen in het ziekenhuis kan veiliger aanvoelen. Je hoeft niet meer vervoerd te worden in een spoedsituatie. Bedenk wel dat de gynaecoloog niet altijd in het ziekenhuis aanwezig is.

Uiteindelijk kun je het beste kiezen voor de plek die voor jullie het veiligst aanvoelt. Wij respecteren jullie keuze. Bij ons bestaat ook de mogelijkheid om op het laatste moment te kiezen. Zelfs pas als de bevalling begonnen is. Wel vragen we je om tijdens je zwangerschap alvast een voorkeur aan te geven.