Dit kun je verwachten de komende tijd

Spreekuur & controles

De eerste controle

Als je ongeveer acht à negen weken zwanger bent kom je voor het eerst bij ons op het spreekuur. Tijdens deze controle maken we de eerste echo en vindt ook het intakegesprek plaats. Tijdens het intakegesprek bespreken we jullie gezondheid om jullie zo goed mogelijk te kunnen begeleiden tijdens de zwangerschap.

Je krijgt een formulier mee om bloed te laten prikken. Dit is het standaard prenataal bloedonderzoek en vindt plaats in het laboratorium van Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Tijdens de eerste afspraak krijg je veel informatie van ons. Indien bepaalde zaken niet helemaal duidelijk zijn, stel dan gerust direct je vragen. Daarnaast kunnen we jullie tijdens deze controle ook informeren over prenatale screening.

Iedere zwangere krijgt van ons een zorgplan mee. Dit is je eigen dossier waarin je alle medische gegevens over de zwangerschap kunt bewaren. Daarnaast staat er informatie in over de praktijk en algemene informatie over de zwangerschap, bevalling en de kraamperiode. Het is belangrijk om deze informatie goed door te lezen en om dit zorgplan mee te nemen naar elke vervolgcontrole.

DeVlinder-8863

In totaal kom je ongeveer twaalf keer op het spreekuur

DeVlinder-8811

Vervolgcontroles

Tijdens de controle die plaatsvindt in de twaalfde week van je zwangerschap, zullen wij opnieuw een echo maken om de hartactie van het kindje te bevestigen. Als het kindje stil ligt zullen we ook kort het hartje laten horen. Uit onderzoek is gebleken dat langdurig luisteren in deze fase van de zwangerschap niet wenselijk is.
Je krijgt na deze controle een uitdraai mee van je zwangerschapskaart. Deze past in het zorgplan die je bij je intake mee krijgt. Op de zwangerschapskaart schrijven we na iedere controle de nieuwe bevindingen. Daarnaast krijg je een zwangerschapsverklaring mee voor je werkgever.

In de zestiende week van je zwangerschap, zullen we de harttonen van het kindje laten horen met behulp van een doptone. Dat is een apparaat dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt waardoor we de hartslag van de baby kunnen horen.

In totaal kom je ongeveer twaalf keer op het spreekuur. Bij elke controle zullen we je bloeddruk meten, de groei en de ligging van het kindje bepalen (zodra het kindje daar groot genoeg voor is) en luisteren naar het hartje van het kindje. Er is altijd ruimte voor vragen. Bij bepaalde controles zal er standaard extra bloedonderzoek worden verricht. Halverwege en aan het einde van de zwangerschap zullen we uitgebreider ingaan op de bevalling. Daar is dan extra ruimte voor in het spreekuur. Aan het einde van de zwangerschap zal de frequentie van de controles toenemen.